Ongecategoriseerd

Boek voorstelling Alexander verstaen

SPIRITUALITEIT IN PALLIATIEVE ZORG EN DE LESSEN VAN MIJN STERVENDE VADER

Donderdag 7/12/17

toelichting Alexander. Existentiële zorg bij jongeren en jongvolwassenen, als kernthema, toegespitst op het publiek waar wij mee in aanraking komen.

De zorg aan het levenseinde haalt bij ons globaal gezien een hoog niveau. Ze is goed georganiseerd en er zijn veel gedreven hulpverleners. Er zijn echter ook nog belangrijke werkpunten. Zo voelen patiënten en familieleden zich nog te vaak niet gehoord in noden die te maken hebben met de grote levens- en zinvragen. Wat is de zin van mijn leven (geweest)? Waar ben ik trots op? Waar heb ik spijt van? Is er nog iets na dit leven of houdt alles op als we sterven? Wat deze existentiële en spirituele dimensie van palliatieve zorg betreft , is er nog een weg te gaan.
In dit boek beschrijft Alexander Verstaen hoe we meer voeling kunnen krijgen met de processen waar palliatieve patiënten en hun familieleden door gaan en hoe we deze dimensie van zorg daadwerkelijk gestalte kunnen geven. Hij heeft aandacht voor tal van vragen waar zieken en hun naasten, zorgprofessionals en vrijwilligers in de palliatieve zorg, en iedereen die nadenkt over het levenseinde, mee worden geconfronteerd. HOOFD-stukken worden afgewisseld met het diep eerlijke relaas van het ziekte- en stervensproces van zijn eigen vader (het ‘pad van het HART’), een doorleefd verhaal dat de theorie verder illustreert en verdiept.
Alexander Verstaen is doctor in de psychologie, psychotherapeut en intervisor. Hij is sinds 2006 acti ef in de palliati eve zorg. Hij is gastdocent en trainer aan diverse opleidingen gezondheidszorg in binnen- en buitenland en is als docent en bestuurslid verbonden aan de School voor Comparatieve Filosofie Antwerpen. Hij is, samen met zijn echtgenote,
oprichter en bezieler van het centrum Groeien in leven en sterven.

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *